Quantcast
Channel: ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13336

Ο Τσίπρας έφυγε, αναζητούνται οι διάδοχοι – Ποια ονόματα έχουν ακουστεί για την επόμενη ημέρα

$
0
0

 

Εκ των πραγμάτων και των γεγονότων ανοίγει η συζήτηση για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως για το πρόσωπο που θα

διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη χθεσινή παραίτησή του. Κι όμως η κούρσα αυτή δεν θα μοιάζει με άλλων πολιτικών χώρων. Ενώ πρόσωπα που μπορούν να είναι υποψήφια, φαίνεται να το ζυγίζουν καλά, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο του δαχτυλιδιού (ούτε ο Τσίπρας το θέλει) και προς το παρόν αποκρούουν κάθε εκδοχή. Οι δεύτερες σκέψεις έχουν να κάνουν προφανώς με τον λίγο πολιτικό χρόνο μέχρι τις αυτοδιοικητικές κάλπες, που όπως όλα δείχνουν δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταγράψει καλές επιδόσεις.
 
 
 

Και ποιος αλήθεια θα ήθελε να χρεωθεί άμα τη αναλήψει της ηγεσίας μια πρώτη ήττα – έστω στις περιφερειακές εκλογές; Σκέψεις που ήδη κατατίθενται άτυπα και στις ζυμώσεις που επίσης θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα με επίκεντρο και τα ονόματα.

Εφη Αχτσιόγλου – Αλέξης Χαρίτσης

Στην κουβέντα πάντως που ήδη έχει ανοίξει έστω και με τη μορφή σεναρίων δεν θα μπορούσαν να λείπουν ονόματα, όπως των Εφης Αχτσιόγλου (ήλθε πρώτη σε σταυρούς και στις εκλογές στον Δυτικό τομέα της Αθήνας) και Αλέξη Χαρίτση.  Και οι δύο εγγράφονταν και στην κατά Δημήτρη Παπαδημούλη, εν δυνάμει πλαισίωση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προφανώς στη διαδοχή του αμέσως μετά την ήττα του Μαΐου. Κοινό στοιχείο τους είναι πως έχουν την εμπιστοσύνη του παραιτηθέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ διατηρούν και βαριά σκιώδη χαρτοφυλάκια για το κόμμα εδώ και καιρό – έχουν διατελέσει και υπουργοί. Επίσης έχουν αποφύγει – παρά τις ξεχωριστές εσωτερικές καταβολές τους που συγκλίνουν στο ίδιο πάντα κόμμα – να εμπλακούν στην αντιπαράθεση τάσεων.  Προσεκτικοί και οι δύο, πάντως, αποκρούουν κάθε σενάριο για «δαχτυλίδια» διαδοχής στο κόμμα, παρακολουθώντας και συνδιαμορφώνοντας τις εξελίξεις. Πιο κοντά στον Τσίπρα η Αχτσιόγλου και με ρεαλιστικό προφίλ ο Χαρίτσης έχουν υψηλές μετοχές εσωτερικά.

Διονύσης Τεμπονέρας

Εμβόλιμα μετά τις εκλογές του Μαΐου, ενισχύθηκε η παρουσία του εργατολόγου και μέλους της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύση Τεμπονέρα που τέθηκε και επικεφαλής της επιτροπής του εκλογικού αγώνα. Μετριοπαθής, μαχητικός, με καλό δίαυλο και με τους πασοκογενείς του κόμματος, δεν ήταν υποψήφιος στις εθνικές εκλογές, δεν ήθελε να είναι και στις αυτοδιοικητικές, ακουγόταν ως τώρα για τις ευρωεκλογές, ενώ διατηρεί καλή χημεία και σχέση με τον Τσίπρα. Η δημόσια παρουσία του μεταξύ των δύο εκλογικών μαχών είχε ήπιους τόνους ενώ εσχάτως έκλεισε το μάτι στο ΠΑΣΟΚ για συμπράξεις στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Ονομα που επίσης ακούγεται λόγω της πρόσφατης δημόσιας κριτικής του στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πρώην υπουργός και νυν διευθυντής του ινστιτούτου κοινωνικής έρευνας «Ετερον», Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Η δική του πλευρά αρνείται κατηγορηματικά κάθε κουβέντα για υποψηφιότητα προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ και παρά την εσωτερική δημοφιλία που έχει αλλά και τους διαύλους που εδώ και καιρό έχει επανακτήσει με τις περισσότερες φυλές της Κουμουνδούρου.

Ρένα Δούρου

Από τη λίστα των πιθανών υποψηφίων δεν θα έλειπε το όνομα της Ρένας Δούρου μετά και το ισχυρό come back που έκανε στις εθνικές εκλογές με τους σταυρούς που συγκέντρωσε στον Δυτικό τομέα της Αθήνας. Η ίδια είχε φροντίσει πάντως κάθε διαδοχολογία να την ξορκίσει μετά την κάλπη του Μαΐου, και μετά τις τότε δηλώσεις του Δημήτρη Παπαδημούλη με τον πιο επιθετικό τρόπο. Προεδρική φουλ, με θητεία στην Περιφέρεια Αττικής και μεθοδική η Δούρου εγγράφεται για πολλούς στο σενάριο διαδοχής και επόμενης ημέρας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος


 
 
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σταθερά συμπεριλαμβάνεται στη συζήτηση, ακόμη κι αν το αρνείται ο ίδιος. Το δικό του ειδικό βάρος στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας που δεν δίσταζε να αμφισβητήσει προεδρικές πρωτοβουλίες, είναι μερικά μόνον εκ των στοιχείων που θα τον ήθελαν στην κούρσα. Μια ανάγνωση έλεγε πως θα ήταν υποψήφιος αν ήταν και ο Τσίπρας και για να καταγραφεί μια πιο αριστερόστροφη πτέρυγα. Τώρα, θα εξαρτηθεί και από τι γενιές θα διεκδικήσουν την προεδρία. Οπως και να ‘χει μετράει στα συν του Τσακαλώτου πως είχε σταθεροποιητικό και συνθετικό ρόλο μετά την ήττα του Μαΐου. «Σήμερα κλείνει ένας σπουδαίος κύκλος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενας κύκλος που μας έχει χαρίσει πολλούς λόγους να αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. Ολους αυτούς τους λόγους περηφάνιας τους πιστώνεται προσωπικά και ο Αλέξης Τσίπρας», έγραψε χθες ο Τσακαλώτος, επιμένοντας συνθετικά.

Στα κομματικά γραφεία οι συζητήσεις, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, δεν αποκλείουν και άλλα πρόσωπα, ενώ αρκετοί περιμένουν να δουν και τις κινήσεις του Παύλου Πολάκη το επόμενο διάστημα.

Ο αιφνιδιασμός και το παρασκήνιο της παραίτησης

Αιφνιδίασε τους πάντες. Ακόμη και τους στενούς συνεργάτες του που διέρρεαν μέχρι τελευταίας στιγμής πως οι αλλαγές που θα αποφάσιζε ο Αλέξης Τσίπρας θα ήταν ραγδαίες και θα αφορούσαν το κόμμα, το όνομα, τις δομές, τη μεταγραφή στη σοσιαλιστική ευρωοικογένεια, μα όχι εκείνον. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποσυρθεί στο σπίτι του μετά την ήττα της κάλπης του Ιούνη για τρία 24ωρα. Εκεί φαίνεται πως έλαβε τις αποφάσεις του σε πλήρη μυστικότητα και ορίζοντας για χθες το πρωί μια διευρυμένη σύνθεση του Εκτελεστικού Γραφείου. Εκεί έκανε την ανακοίνωση των αποφάσεών του για παραίτηση – έφτασε τελευταίος στη συνεδρίαση – αλλά όπως λένε οι πηγές με συναίσθημα μα και με σαφήνεια (είπε πως είναι μια «αδιαπραγμάτευτη απόφαση»).

Κανείς δεν είπε τίποτε από τους παριστάμενους για τις διεργασίες στο κόμμα, αν θα γίνει συζήτηση, μόνον σκέψεις ή και τοποθετήσεις πάνω στην απόφαση του Αλέξη Τσίπρα – αιφνιδιασμένοι λένε οι πληροφορίες ήταν όλοι. Εκεί ο Τσίπρας είπε πως η συνεδρίαση του ΕΓ θα ήταν σύντομη και πως είχε την πρόθεση να πάει στο Ζάππειο και να κάνει μια δήλωση στα ΜΜΕ.

Σε κλίμα συγκίνησης

Λίγο μετά, περίπου στις 13:00, κατέφτασε στον χώρο, μαζί και οι περισσότεροι των στενών συνεργατών του (Μιχάλης Καλογήρου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πόπη Τσαπανίδου, Ράνια Σβίγκου, Γιώργος Βασιλειάδης, Μπάμπης Παπαδάκης, Νικόλας Φαραντούρης), η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα, κι άλλα στελέχη του κόμματος (όπως ο Γρηγόρης Θεοδωράκης) και σε κλίμα συγκίνησης για τους περισσότερους έγινε η ιστορική δήλωση παραίτησης του προέδρου – κάθισε μόνος στην καρέκλα χωρίς κανέναν δίπλα του.

Οπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ χθες, με βάση τους πολιτικούς όρους ήταν μια απόφαση έντιμη, καθαρή και αξιοπρεπής. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προφανώς άλλο σχέδιο την περασμένη Κυριακή το βράδυ αλλά ξαναζύγισε τα δεδομένα, π.χ. το φάσμα μιας νέας ήττας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη ή τη μη επαρκή χρονική ζώνη για ανάταξη του χώρου υπό τον ίδιο, μέχρι τις ευρωεκλογές του 2024. Και ο κύβος ερρίφθη για τον ίδιο επανεκκινώντας όσα είχε πει το βράδυ της πρώτης ήττας- συντριβής του Μαΐου σε στενούς συνεργάτες του και την τότε πρόθεσή του να ανοίξει τις διαδικασίες χωρίς τον ίδιο, όπως είχαν αποκαλύψει την επόμενη ημέρα «ΤΑ ΝΕΑ». Το βράδυ της 21ης Μαΐου ιεραρχήθηκε τελικά η παραμονή του μέχρι την επόμενη κάλπη και με τον κίνδυνο της περαιτέρω αποσυσπείρωσης του χώρου.


 
 
Με φόρτιση, χωρίς αυτοκριτική, το έπραξε χθες στο Ζάππειο, αλλά και με σαφή πρόθεση να μην υπάρχουν παρερμηνείες για την απόφασή του. Και με σαφή τρόπο να φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο πόλος γύρω από τον οποίο θα γίνει η ανασυγκρότηση του όλου (λαβωμένου) χώρου. Με παρουσία του ίδιου στις διαδικασίες ως εγγυητή της ενότητας, όπως έλεγαν χθες. Το δε πανελλαδικό της Ομπρέλας που ήταν να συνεδριάσει αυτό το Σαββατοκύριακο, φέρεται να αναβάλλεται με τα νέα δεδομένα εν συνόλω.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13336

Trending Articles