Quantcast
Channel: ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13336

Καύσωνας: Πώς οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν την υγεία

$
0
0


Για αύξηση των περιστατικών εμφράγματος και θανάτου προειδοποιεί την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) λόγω του

κύματος καύσωνα που έχει τυλίξει το βόρειο ημισφαίριο και αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ιδιαίτερα όταν οι νυχτερινές θερμοκρασίες παραμένουν πάνω από τους 30 βαθμούς, τόνισε ο οργανισμός του ΟΗΕ.

«Οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες στη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία επειδή ο οργανισμός αδυνατεί να ανακάμψει από τη συνεχή ζέστη. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών εμφράγματος και θανάτου» δήλωσε από τη Γενεύη ο Τζον Νέιρν, σύμβουλος του WMO για θέματα καθσώνων.


 
 

Τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, πρόσθεσε σύμφωνα με το Reuters ο Πάνου Σαρίστο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.

Η ζέστη επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό με πολλούς τρόπους.

Νεαρή τουρίστρια καταρρέει από τη ζέστη στην

 Ακρόπολη την Παρασκευή 14 Ιουλίου (Reuters)

Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Η θερμική εξάντλησηπροκαλείται από την απώλεια υγρών και αλάτων λόγω της εφίδρωσης και δυνητικά μπορεί να πλήξει οποιονδήποτε.

Μπορεί να προκαλέσει ζάλη, πονοκέφαλο, τρέμουλο, αδυναμία, έμετο, διαστολή της κόρης του ματιού και μείωση της ούρησης.

Η θερμική εξάντληση συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, αρκεί το άτομο να δροσιστεί και να πιει άφθονα υγρά.

Το επόμενο στάδιο είναι η θερμοπληξία, μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των οργάνων και θάνατο. Εκδηλώνεται όταν η εσωτερική θερμοκρασία του οργανισμού ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, οπότε αρχίζουν να εμφανίζουν βλάβες ιστοί όπως η καρδιά, οι μύες και οι νεφροί.

Κοκκίνισμα του δέρματος, κράμπες, πονοκέφαλος, ζάλη, σύγχυση, ναυτία και γρήγορη αναπνοή και είναι μερικά από τα ανησυχητικά συμπτώματα. Η εφίδρωση μπορεί να σταματήσει εντελώς και να επιδεινώσει έτσι την κατάσταση.

H ζέστη είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα άτομα 

μεγαλύτερης ηλικίας (Reuters)

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Πιο ευαίσθητοι στη ζέστη είναι γενικά οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη και όσοι παραμένουν εκτεθειμένοι στον ήλιο, όπως οι άστεγοι και οι χειρωνάκτες.

Σε συνθήκες καύσωνα, οποιαδήποτε βαριά σωματική εργασία μπορεί να ανεβάσει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος σε επικίνδυνα επίπεδα.

Αυξημένος είναι επίσης ο κίνδυνος για ασθενείς χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τα σκούρα ρούχα δεν ενδείκνυνται καθώς απορροφούν περισσότερη ακτινοβολία.


 
 

Ο ρόλος των φαρμάκων και του αλκοόλ

Ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας αυξάνεται επίσης από το αλκοόλ και ορισμένα φάρμακα όπως τα διουρητικά, τα αντισταμινικά, οι βήτα αποκλειστές και τα αντιψυχωσικά.

O καύσωνας απειλεί και τα ζώα: εθελοντής σε

 κέντρο περίθαλψης στη Μαδρίτη φροντίζει εξαντλημένο

 χελιδόνι (Reuters)

Λιγότερο προφανείς κίνδυνοι

Η ισχυρή ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με τη ζέστη ευνοεί αντιδράσεις στην ατμόσφαιρα που προκαλούν φωτοχημικό νέφοςμε σχηματισμό τοξικού όζοντος και αιωρούμενων σωματιδίων.

Η ρύπανση αυτή μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν επίσης τις πυρκαγιέςπου απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες αιωρούμενων σωματιδίων και τοξικών αερίων όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ο καύσωνας μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό ή γέννηση βρεφών με χαμηλό σωματικό βάρος.

Η ακραία ζέστη μπορεί επίσης να επιδεινώσει νοητικά και ψυχικά προβλήματα καθώς και αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και των πνιγμών, επισήμανε στο Reuters η δρ Βίκι Τόμσον του Βασιλικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Ολλανδίας.

«Οι καύσωνες είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους φυσικούς κινδύνους» είπε.

in.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 13336

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>