Quantcast
Channel: ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13410

Γιατί ο ύπνος το Σαββατοκύριακο μπορεί να βλάψει… την υγεία;

$
0
0

 

Τα Σαββατοκύριακα είναι μια καλή ευκαιρία για λίγο παραπάνω ύπνο! Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο και άρα μπορούν να

μείνουν στο κρεβάτι παραπάνω, το ίδιο και οι γονείς τους.

Για την πλειοψηφία των εργαζομένων, το Σαββατοκύριακο είναι επίσης χρόνος ανάπαυσης και η στιγμή που δεν χρειάζεται να βάλεις ξυπνητήρι πέφτοντας για ύπνο!


 
 

Αν είστε λάτρης του «ευκαιρία να κοιμηθώ λίγο παραπάνω», μια νέα μελέτη δεν σας φέρνει καλά νέα.

Ερευνητές του King’s College του Λονδίνου διαπίστωσαν ότι ο ακανόνιστος ύπνος μπορεί να καταστρέψει το έντερο.

Η μελέτη διεξήχθη σε 1.000 ενήλικες και δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutrition. Οι ερευνητές, όπως αναφέρει η New York Post, ανέλυσαν το αίμα, τα κόπρανα και το μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων, που ήταν μοιρασμένοι σε δύο ομάδες: η μία είχε τακτικό πρόγραμμα ύπνου και η άλλη όχι.

Διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μια μικρή διατάραξη του κύκλου του ύπνου, κατά 90 λεπτά για παράδειγμα στον μέσο όρο του, επηρέασε τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

«Απαγορευτική» ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη διάρκεια του ύπνου

«Είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές αλλαγές στη διάρκεια του ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μπορεί να αλλάζει τα βακτήρια στο έντερο» τονίζει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Dr. Wendy Hall.

Κάποιες από τις αλλαγές στη λειτουργία του εντέρου, σύμφωνα με τους ερευνητές, φαίνεται να συνδέονται και με αλλαγές στη διατροφή – λιγότερα φρούτα, λαχανικά και ξηρή καρποί και περισσότερα ποτά που περιέχουν ζάχαρη και «ίσως εμπλέκονται και άλλοι, άγνωστοι ακόμα, παράγοντες».

Τρεις από τους έξι μικροοργανισμούς που βρέθηκαν στο έντερο των ατόμων με το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου σχετίζονται με αυξημένους δείκτες παχυσαρκίας, πιθανής φλεγμονής και καρδιαγγειακού κινδύνου.


 
 

«Η διατήρηση τακτικών μοτίβων ύπνου, δηλαδή πότε πάμε για ύπνο και πότε ξυπνάμε κάθε μέρα, είναι μια εύκολα ρυθμιζόμενη συμπεριφορά τρόπου ζωής που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε, και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας» τονίζουν οι ερευνητές.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται πότε πολύ και πότε λίγο και όσοι πέφτουν για ύπνο πολύ διαφορετικές ώρες, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

pronews.gr


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13410

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>