Σε πολλά καταστήματα, στην εστίαση, σεκινηματογράφους και εργασιακούς χώρους, οι στεγνωτήρες χεριών μοιάζουν η ιδανική επιλογή για να στεγνώνουμε τα χέρια μας μετά το πλύσιμό τους
Ωστόσο, προκύπτουν κάποιοι κίνδυνοι χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα μηχανήματα και εκεί που νομίζουμε ότι είμαστε καθαροί.
Τα μηχανήματα απορροφούν βακτήρια από τον αέρα και τα ψεκάζουν στα φρεσκοπλυμένα χέρια. Τα αόρατα μικρόβια αποκαλύφθηκαν μάλιστα από μια TikToker η οποία πήρε δείγματα από στεγνωτήρια σε εμπορικό κέντρο, κινηματογράφο και στη δουλειά της.
Μετά την επώαση των δειγμάτων ανακάλυψε ότι και τα τρία περιείχαν πάνω τους γλοιώδεις οργανισμούς, εκτός από το πιάτο που στέγνωσε χωρίς τη χρήση στεγνωτήρα. Ο λόγος δεν είναι ότι τα μηχανήματα είναι γεμάτα βακτήρια, αλλά ότι τα στεγνωτήρια χεριών ωθούν τα βακτηριακά αερολύματα από το μπάνιο.
Ενώ ο επιστήμονας του εργαστηρίου δεν αποκάλυψε ποια βακτήρια εντοπίστηκαν, προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι βακτήρια E. coli, ηπατίτιδας και κοπράνων παραμονεύουν στις δημόσιες τουαλέτες.
Τα χέρια μας βρωμίζουν στα στεγνωτήρια
Το συγκεκριμένο βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από δύο εκατομμύρια likes και πάνω από 12.000 σχόλια από χρήστες που έχουν τρομοκρατηθεί από τα ευρήματα.
«Αμφισβητώ όλες τις φορές που χρησιμοποίησα το στεγνωτήριο αέρα», σχολίασε ένας χρήστης του TikTok.
Ενώ ένας άλλος μοιράστηκε: «Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βγαίνω από κάθε μπάνιο με τα χέρια μου να στάζουν. Δεν θα με πιάσουν να χρησιμοποιώ στεγνωτήρα χεριών».
Η TikToker εξήγησε: «Όλα τα βακτηριακά αερολύματα από το μπάνιο ουσιαστικά σπρώχνονται στα χέρια σας»
Μια μελέτη του 2015 διερεύνησε τα μικρόβια που βρίσκονται στις δημόσιες τουαλέτες και βρήκε γενετικά ίχνη από περισσότερους από 77.000 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων και ιών στους χώρους αυτούς.
Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί παροτρύνουν τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χάρτινες πετσέτες για να στεγνώνουν τα χέρια τους.
Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Westminster το 2015 διαπίστωσε ότι οι στεγνωτήρες χεριών προκαλούν τη μεγαλύτερη διασπορά μικροβίων στον αέρα.
Ο επικεφαλής ερευνητής dr Keith Redway, του Πανεπιστημίου του Westminester, δήλωσε στην Daily Mail: «Τα ευρήματα αυτά δείχνουν σαφώς ότι οι πετσέτες μιας χρήσης διασπείρουν τα λιγότερα μικρόβια από όλες τις μεθόδους στεγνώματος των χεριών».
iefimerida.gr