Στον αθλητισμό μία από τις πιο αγαπημένες συζητήσεις μεταξύ των φιλάθλων είναι
το debate για το ποιος είναι ο καλύτερος αθλητής όλων των εποχών ανά άθλημα ή ανά χώρα.Φυσικά ο καθένας έχει την άποψη του, κάτι που ενισχύεται και από την εξέλιξη ενός αθλήματος μέσα στο χρόνο, καθώς όλα αλλάζουν και μεταβάλλονται χρόνο με το χρόνο ακόμα και στον αθλητισμό.
Για παράδειγμα, στο ποδόσφαιρο η κόντρα για το αν καλύτερος ο Πελέ ή ο Μαραντόνα καλά κρατεί ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί σε αυτή τη συζήτηση φυσικά, ο Κριστιάνο και ο Μέσι, χωρίς φυσικά να μπορεί να δοθεί εμπεριστατωμένη απάντηση.
Στο μπάσκετ το πέρασμα του Μάικλ Τζόρνταν από αυτή τη ζωή, έχει μάλλον απλοποιήσει τα πράγματα ενώ ανάλογες συζητήσεις γίνονται στα υπόλοιπα αθλήματα και σε όλες τις χώρες.
Στην Ελλάδα αυτή η συζήτηση για τον καλύτερο όλων των εποχών στον στίβο φαίνεται να τελειώνει με την ύπαρξη του μοναδικού Μίλτου Τεντόγλου.
Ο 25χρονος Ολυμπιονίκης, σε τόσο μικρή ηλικία και έχοντας μπροστά του πολλά ακόμα χρόνια αθλητικής πορείας (μακάρι να είναι πάντα υγιής) , τα έχει πάρει όλα και δείχνει να μην έχει αντίπαλο για το ποιος είναι ο καλύτερος Έλληνας στον κλασικό αθλητισμό.
Τα έχει πάρει όλα
Με το χρυσό στο Παγκόσμιο ο μοναδικός Μίλτος Τεντόγλου έχει νικήσει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Κατά σειρά σπουδαιότητας ήταν πρώτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου Βουδαπέστη 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου Βελιγράδι 2022, στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα του 2022 στο Βερολίνο και του 2018 στο Μόναχο. Επίσης στα Ευρωπαϊκά Κλειστού Κωνσταντινούπολη 2023, Τόρουν 2021 και Γλασκώβη 2019 και πήρε το Diamond League του 2022. Εχει φυσικά κι ένα ασημένιο σε Παγκόσμιο, στο Ορεγκον το 2022.
Κανείς άλλος Ελληνας αθλητής του στίβου δεν έχει πετύχει μία τόσο συναρπαστική συγκομιδή.
Για παράδειγμα η Μιρέλα Μανιάνι που έχει δύο χρυσά κι ένα ασημένιο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου, δεν έχει καταφέρει να αναδειχθεί χρυσή Ολυμπιονίκης, κατακτώντας ένα ασημένιο στο Σίδνεϊ το 2000 κι ένα χάλκινο στην Αθήνα το 2004.
Mε την κατάκτηση του χρυσού στη Βουδαπέστη, ο Μίλτος ξεπέρασε και την σπουδαία Κατερίνα Στεφανίδη, η οποία ήταν χρυσή Ολυμπιονίκης το 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, έχει πάρει χρυσό στο Παγκόσμιο του 2017 και χάλκινο στο αντίστοιχο του 2019 στη Ντόχα, αλλά δεν ανέβηκε ποτέ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Παγκόσμια κλειστού στίβου, όπου έχει στη συλλογή της δύο χάλκινα!
Aκόμα και ο Κώστας Κεντέρης που κρέμασε στο λαιμό του χρυσά μετάλλια, στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000, στο Παγκόσμιο του Εντμοντον την επόμενη χρονιά και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2002, δεν έχει μετάλλια στον κλειστό στίβο, ούτε επανέλαβε τις ίδιες επιτυχίες τα επόμενα χρόνια.
Ο GOAT στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού
Το σίγουρο για τον Μίλτο, πέρα από ότι είναι ο καλύτερος Ελληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών, είναι ότι έχει πολλά κίνητρα για να γίνει ο GOAT στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού!
Του χρόνου έρχονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι και ο Τεντόγλου θα είναι και πάλι το μεγάλο φαβορί, λόγω του ταλέντου, της κατάστασης στην οποία βρίσκεται, αλλά και της εμπειρίας που έχει πλέον αποκτήσει.
Αν φτάσει στην κατάκτηση του χρυσού, τότε θα μπει στο πολύ κλειστό club των Ελλήνων με περισσότερα από ένα χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες που είναι ο τεράστιος Πύρρος Δήμας με τρία και ο Κάχι Καχιασβίλι με δύο, σε ένα άθλημα βέβαια εντελώς διαφορετικό από τον στίβο, την άρση βαρών.
Και θα έχει αφήσει πίσω του πολλούς κορυφαίους αθλητές με δύο Ολυμπιακά μετάλλια (όχι απαραίτητα χρυσά) όπως ο Νικόλας Κακλαμανάκης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος και η Αννα Κορακάκη η οποία βέβαια έχει ήδη προκριθεί για το Παρίσι και μπορεί να φτάσει ακόμα πιο ψηλά.
Κι όλα αυτά για τον Μίλτο, σε ηλικία μόλις 26 ετών, καθώς τόσο θα είναι το 2024…
in.gr