Γύρισε η κλεψύδρα για ένα έργο που -σε συνδυασμό με το Μετρό- αναμένεται να ανακουφίσει δραστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας. Σε ευρεία σύσκεψη που έγινε στην πόλη ενόψει της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σταϊκούρα, μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές.
Πρόκειται για τον εναέριο οδικό άξονα υψηλών προδιαγραφών (Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος, flyover) που θα κατασκευαστεί στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και τους διερχόμενους οδηγούς
Τα οφέλη του έργου
• Δωρεάν, ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της πόλης της Θεσσαλονίκης.
• Αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων που αναμένεται από την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αναβάθμιση του οδικού δικτύου (θανατηφόρα ατυχήματα).
• Περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης με μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της Θεσσαλονίκης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου.
• Βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρομίου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.
• Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
13 χλμ και τέσσερις λωρίδες
Το συνολικό μήκος του έργου ανέρχεται σε 13 χλμ. με τέσσερεις λωρίδες (2+2) συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και θα περιλαμβάνει Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρο στη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης Περιφερειακής οδού από τον A/Κ K5 (στο ύψος περίπου των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424) έως τον Α/Κ Κ10 στο ύψος των Κωνσταντινουπολίτικων.
Η Υπερυψωμένη Ταχεία Λεωφόρος θα έχει μήκος 9,5 χλμ., τα τέσσερα των οποίων σε συνεχή γέφυρα, που θα μοιάζει να «ίπταται» πάνω από τον υφιστάμενο δρόμο (Flyover). Το έργο περιλαμβάνει επίσης 9 ανισόπεδους κόμβους, 8 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες.
Ο Flyover κατασκευάζεται μέσω ΣΔΙΤ και έχει προϋπολογισμό 463 εκατ. Ευρώ. Ανάδοχος είναι το σχήμα «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.». H σύμβαση υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2022 και έχει διάρκεια 30 έτη, εκ των οποίων τα 4 πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.
Οι προεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του Οκτωβρίου. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό συμφωνήθηκαν οι θεματικές ενότητες, στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις, όπως προέκυψε ύστερα από τις έξι συσκέψεις (τέσσερις του συντονιστικού οργάνου στο Διοικητήριο και δυο με διευρυμένη σύνθεση στα γραφεία της Ελληνικό Μετρό στη Θεσσαλονίκη), που πραγματοποιήθηκαν εντός του Αυγούστου.
Συγκεκριμένα, οι ενότητες αφορούν πρωτοβουλίες σχετικά με την αναβάθμιση του έργου του ΟΑΣΘ, τη διευκόλυνση του έργου της Τροχαίας, τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενοφόρων στο 424 ΓΣΝΘ και στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» μέσω του στρατοπέδου «Καρατάσιου», την εφαρμογή πρωτοκόλλων εκτάκτων συμβάντων, αλλά και τις παρεμβάσεις για τον εντατικό έλεγχο της στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, στα τέλη Σεπτεμβρίου θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις που θα επιτρέψουν στα μέσα Οκτωβρίου την έναρξη του κατασκευαστικού σταδίου του έργου. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ζήτησε «έξυπνες λύσεις» όσον αφορά στη διευκόλυνση της κυκλοφορίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων.
protothema.gr