Κρίσιμα ερωτήματα ζητούν επίμονα απαντήσεις για το «έγκλημα» που συντελέστηκε αργά το βράδυ χθες Τρίτη στο λιμάνι του Πειραιά
με τον πνιγμό ενός 36χρονου.Αποκαλυπτικά τα βίντεο
Στην αρχή έγινε γνωστό ότι «άνθρωπος που έτρεξε για να προλάβει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Horizon, το οποίο θα εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Πειραιά στον Ηράκλειο της Κρήτης, έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε»…
Μέχρις ότου βγήκαν στη δημοσιότητα τα βίντεο που αποκάλυπταν ότι δεν έπεσε αλλά, όπως φαίνεται, σπρώχτηκε από μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν στον καταπέλτη, στην προσπάθειά τους να τον εκδιώξουν από το πλοίο.
Μόνο που είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναχώρησης, με αποτέλεσμα ο καταπέλτης ν’ απομακρυνθεί από την προβλήτα, το μπροστινό τμήμα του κατά συνέπεια να γυρίσει, και ο άνθρωπος να πέσει στη θάλασσα.
Βίντεο σοκ: Το πλήρωμα έσπρωξε από το Blue Horizon στον θάνατο τον 36χρονο που σκοτώθηκε στο λιμάνι Πειραιά pic.twitter.com/FdzFTliZLg
— kakajason (@kakajason50) September 5, 2023
Διαπιστώνεται, επίσης, ότι και μετά την πτώση, το πλοίο δεν σταματά για την επιχείρηση διάσωσης του 36χρονου και αναχωρεί κανονικά σαν να μην συνέβη το παραμικρό.
Χρειάστηκε η εντολή εισαγγελέως, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, για να επιστρέψει στο λιμάνι και να ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση που, μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει στη σύλληψη του καπετάνιου και μελών του πληρώματος.
Κρίσιμα ερωτήματα
Τίθενται λοιπόν ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: Το πλοίο είναι έτοιμο ν’ αναχωρήσει και οι μηχανές του, απ’ ό,τι φαίνεται στα βίντεο, δουλεύουν στο φουλ. Επιτρέπεται ή απαιτείται ν’ απομακρυνθεί από την προβλήτα και να βγει από το λιμάνι με τις μηχανές σχεδόν στο ρελαντί;
Επίσης, υπάρχει επιβλέπων αξιωματικός που ελέγχει τη φόρτωση αλλά και την επιβίβαση των επιβατών και δίνει την άδεια για την αναχώρηση εφόσον έχει ελέγξει ότι μπορεί να γίνει με ασφάλεια.
Είναι αυτή ασφαλής όταν μέλη του πληρώματος (δεν ξέρουμε εάν ο ένας από αυτούς είναι ο υπεύθυνος αξιωματικός) διαπληκτίζονται πάνω στον καταπέλτη;
Ακόμα και αν αιφνιδιάστηκαν από το άτομο που επιχείρησε να μπει τρέχοντας ενώ είχε δοθεί εντολή αναχώρησης, τι έκαναν για να τη σταματήσουν;
Κυριολεκτικά εξαφανίστηκε
Απ’ ό,τι δείχνουν τα βίντεο δεν πρέπει να έκαναν και πολλά καθώς όχι μόνο δεν σταματούν οι μηχανές, αλλά το πλοίο ξεκινά και διακρίνονται τα μέλη του πληρώματος να σπρώχνουν τον άνθρωπο και να πέφτει στη θάλασσα.
Στην αρχή φαίνεται να επιπλέει, ωστόσο οι ισχυροί στροβιλισμοί του νερού που προκαλεί η προπέλα τον σκεπάζουν και κυριολεκτικά τον εξαφανίζουν.
Και το χειρότερο, αν μπορεί να υπάρχει χειρότερο και καλύτερο σ’ ένα «έγκλημα», το πλοίο αναχωρεί κανονικά για το δρομολόγιό του σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα.
Ξεπερνώντας το ανθρώπινο στοιχείο της βοήθειας προς έναν άνθρωπο που κινδυνεύει (τι είναι αυτά τώρα μπροστά στην έγκαιρη αναχώρηση ενός πλοίου;) τίθεται το ερώτημα: Είναι υποχρεωμένος ο πλοίαρχος, από τη στιγμή που υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα, να σταματήσει και να συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για τη διάσωσή του;
Και τέλος, την εκφόρτωση, φόρτωση και επιβίβαση επιβλέπει προσωπικό του Λιμενικού που βρίσκεται μπροστά από τον καταπέλτη. Τι έπραξε για όλα αυτά που συνέβησαν μπροστά στα μάτια του;
Παρέμβαση εισαγγελέα
Αναφέρεται ότι το Blue Horizon επέστρεψε στο λιμάνι κατόπιν εντολής της εισαγγελέως Πειραιά.
Είναι πράγματι, έτσι; Και αν, ναι, ποιος ειδοποίησε την εισαγγελέα; Το λιμενικό διότι ο καπετάνιος αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του ή τα… μέσα ενημέρωσης που άρχισαν να δημοσιεύσουν τα βίντεο; Και αν δεν υπήρχαν τα βίντεο, θα μέναμε στο «επιβάτης έπεσε στη θάλασσα, τρέχοντας να προλάβει το πλοίο»;
Ολα αυτά τα ερωτήματα άπτονται των κανονισμών που ορίζουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα και γι’ ακόμη μια φορά δείχνουν ότι εάν είχαν εφαρμοστεί, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα είχε χαθεί μια ακόμα ζωή.
Ξεχάστηκαν…
Χρόνια τώρα, οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τα λιμάνια διαμαρτύρονται διότι τα πλοία καταστρέφουν τις προβλήτες με τη λειτουργία των μηχανών τους στο φουλ, στην προσπάθειά τους ν’ αναχωρήσουν γρήγορα και να κερδίσουν χρόνο από τους ανταγωνιστές τους ή να προλάβουν να εκτελέσουν τα δρομολόγιά τους που γίνονται χωρίς διακοπή, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Για μερικούς μήνες μετά το ναυάγιο του Σαμίνα στην Πάρο, τα πλοία έμπαιναν και έβγαιναν από τα λιμάνια, εφαρμόζοντας πλήρως το γράμμα του νόμου, με τις μηχανές τους σχεδόν στο ρελαντί. Πέρασε ο καιρός, η τραγωδία ξεχάστηκε και μαζί της οι νόμοι και οι κανονισμοί…
in.gr