Σε λίγο με τις καθυστερήσεις οι ομάδες θα έπαιζαν και… τρίτο ημίχρονο. Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία πήρε την κατάσταση στα χέρια της και
έδωσε εντολές στους διαιτητές και το VAR για να αλλάξουν την τακτική τους στα ματς του Champions League.Μην περιμένετε να δείτε αγώνες 110 λεπτών ή προσθήκες 10 ή 12 λεπτών σε κάθε ένα από τα ημίχρονα.
H «Marca» στο ρεπορτάζ της αναφέρει συγκεκριμένα:
«Έτσι θα είναι η διαιτησία στο Champions League: λιγότερος πρόσθετος χρόνος, φάουλ μόνο σε «καθαρά χέρια», λιγότεροι διάλογοι…
Οι διαιτητές έχουν λάβει μια σειρά από οδηγίες για τη νέα έκδοση του Champions League.
Σήμερα θα ξαναπαίξει η μουσική του Champions League, αυτή που έγινε διάσημη με τα χρόνια και που όλοι προσδιορίζουν ως την καλύτερη διασυλλογική διοργάνωση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Θα δούμε την τελευταία χρονιά της τρέχουσας μορφής, αλλά αυτό δεν εμποδίζει την ίδια τη διοργάνωση να εξελιχθεί και η UEFA θέλει να της δώσει μια νότα αποκλειστικότητας, για παράδειγμα με τη διαιτησία, η οποία θα έχει της δική της σφραγίδα.
Το πιο εντυπωσιακό στην υπόθεση είναι ότι οι διαιτητές που θα σφυρίξουν αυτή τη σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων έχουν ξεκάθαρη εντολή να μην… τρελαίνονται με τον προστιθέμενο χρόνο.
Μην περιμένετε να δείτε αγώνες 110 λεπτών ή προσθήκες 10 ή 12 λεπτών σε κάθε ένα από τα ημίχρονα.
Η εντολή που δόθηκε είναι σαφής: Όχι υπερβολικός πρόσθετος χρόνος. Είναι τιμωρία για τους παίκτες.
Πέντε έξι λεπτά
Στην UEFA πιστεύουν ότι οι διαιτητές έχουν αρκετούς τρόπους για να αποτρέψουν το να χαθεί τόσος χρόνος. Δεν πρόκειται να απαγορεύσουν τον πανηγυρισμό των γκολ, ούτε να προσθέσουν ένα λεπτό για κάθε γκολ που επιτυγχάνεται. Θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε όλους. Και στα αράουτ και στα φάουλ. Μάλιστα έχουν λάβει τη σύσταση να μην μιλάνε τόσο πολύ με τους παίκτες, να μην δίνουν περιττές εξηγήσεις.
Ο στόχος είναι να προσπαθήσουν να αποφύγουν τη σπατάλη χρόνου και να προσθέτουν το πολύ πέντε ή έξι λεπτά ως έξτρα χρόνο/καθυστερήσεις.
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί πολύ είναι αυτό των χεριών. Από την UEFA καταλαβαίνουν ότι πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, να σφυρίζονται τα χέρια που είναι ξεκαθαρά, να αποφύγουν προφανείς καταστάσεις, αλλά να μην καταφεύγουν σε σφυρίγματα για οποιοδήποτε χέρι από… ριμπάουντ ή που παράγεται σε ένα άλμα ή σε τάκλιν και ακόμη λιγότερο να μην δίνουν για αυτά κίτρινη.
Το VAR
Ο στόχος με το VAR είναι οι διαιτητές να συνεχίσουν αν είναι γρήγοροι και ξεκάθαροι στη λήψη των αποφάσεων τους. Θα εξηγείται ότι αναλύεται κατά τη διάρκεια της video διαιτησίας που θα παίζει μέσω τηλεόρασης. Είναι σαφές ότι πρέπει το VAR να είναι ένα εργαλείο για να βοηθήσει και να αποφύγει το λάθος του διαιτητή, όχι το αντίθετο. Επίσης: «Μην κάνετε… δέκα ώρες για μια απόφαση».
Οι τελευταίες από τις οδηγίες αναφέρονται στις μαζικές διαμαρτυρίες, στις χειρονομίες των προπονητών. Θα ζητήσουν από τους επαγγελματίες σεβασμό και δεν πρόκειται να συναινέσουν σε χειρονομίες ή τυπικές σκηνές μιας ομάδας παικτών που περιτριγυρίζουν έναν διαιτητή και του διαμαρτύρονται με κάθε τρόπο». Αυτά… κομμένα!
Ουσιαστικά όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να μην ξεφεύγει σε χρόνο το παιχνίδι. Πολλά ματς είχαν συνολικά 15-20 λεπτά έξτρα χρόνου κάτι που πέταγε έξω τον προγραμματισμό σε όλους τους τομείς.
To αν οι διαιτητές ακολουθήσουν αυτές τις εντολές είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε άμεσα…