Η μπαταρία σπανίως προειδοποιεί τον οδηγό ενός αυτοκινήτου ότι φτάνει στο τέλος της ζωής ή βρίσκεται πλέον λίγο πριν… τα «τινάξει». Γι'αυτό τον λόγο καλό είναι να γνωρίζουμε τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μια μπαταρία γρηγορότερα στο τέλος της ζωής της ώστε να προλάβουμε, στις περισσότερες των περιπτώσεων δυσάρεστες εκπλήξεις.
Σπάνια χρήση του αυτοκινήτου
Εφόσον δεν έχουν παρθεί τα κατάλληλα μέτρα για την σωστή του «αποθήκευση», τα μεγάλα χρονικά διαστήματα ακινησίας ενός αυτοκινήτου κάνουν κακό σε πολλά μηχανικά και μη μέρη του και φυσικά στην μπαταρία.
Όταν δεν χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητό σας, η μπαταρία που παραμένει συνδεδεμένη εξακολουθεί να εκφορτίζεται τροφοδοτώντας ηλεκτρική ενέργεια σε διάφορα ηλεκτρικά συστήματα ενός αυτοκινήτου.
Ακόμη και αν δεν είναι συνδεδεμένη, τα χημικά στοιχεία της μπαταρίας στα οποία αποθηκεύεται η ηλεκτρική ενέργεια έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής και όσο περνάει ο καιρός χάνουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν ενέργεια.
Πολύ σύντομες διαδρομές
Επόμενος λόγος που μπορεί να δει κανείς την μπαταρία του αυτοκινήτου του να «πεθαίνει» πολύ νωρίτερα από ό,τι θα περίμενε είναι να κυκλοφορεί κυρίως στο αστικό περιβάλλον κάνοντας συνέχεια μικρής χρονικής διάρκειας διαδρομές.
Οι σύντομες σε χρόνο διαδρομές δεν θα δώσουν τη δυνατότητα στο δυναμό να φορτίσει την μπαταρία στο επιθυμητό επίπεδο. Αυτό σε συνδυασμό με τη χρήση της μίζας την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρει μπρος το μοτέρ, αλλά και των υπόλοιπων συστημάτων που θα πρέπει να τροφοδοτήσει, μπορεί να οδηγήσει το ξελίγωμα της μπαταρίας ακόμη και σε ξαφνικό θάνατο.
Ηλικία μπαταρίας
Η ηλικία μιας μπαταρίας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο στην απόδοσή της αλλά και στο πόσο κοντά βρίσκεται πριν το τέλος της. Αν η μπαταρία που έχετε στο αυτοκίνητο είναι μέχρι δύο ετών, τότε δεν κινδυνεύετε άμεσα. Ωστόσο, αν έχει περάσει τα τρία έτη, τότε θα πρέπει να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Ένας έλεγχος σε αυτό το χρονικό σημείο θα μπορούσε να σας γλιτώσει από μπελάδες.
Θερμοκρασία περιβάλλοντος
Ένας ακόμη λόγος που μια μπαταρία μπορεί να νεκρώσει πρόωρα και απροειδοποίητα είναι οι έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ιδανική θερμοκρασία περιβάλλοντος για μια μπαταρία είναι οι 25-28 βαθμοί Κελσίου. Τόσο οι υψηλές όσο και οι χαμηλές θερμοκρασίες (ειδικά οι πρώτες) κάνουν κακό σε μια μπαταρία ακόμη και αν αυτή δεν βρίσκεται στο αυτοκίνητο, είναι καινούργια και έχει αποθηκευτεί σε χώρο όπου δεν υπάρχει σταθερή, ιδανική θερμοκρασία.
Πρόβλημα «εκ γενετής»
Δεν είναι λίγες οι φορές που θα ακούσετε τον χαρακτηρισμό «μαύρο κουτί» για την μπαταρία ενός αυτοκινήτου. Με αυτόν τον χαρακτηρισμό οι ειδικοί αναφέρονται στις υπαρκτές πιθανότητες, η μπαταρία να φτάνει στον καταναλωτή με κατασκευαστικό πρόβλημα που δεν έχει εντοπιστεί κατά τη διαδικασία της παραγωγής της.
Το πόσο μεγάλη είναι αυτή η πιθανότητα εξαρτάται φυσικά και από τον ίδιο τον κατασκευαστή, με το πρόβλημα ωστόσο (να μην φορτίζει δηλαδή όπως θα έπρεπε) να παρουσιάζεται μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας, συνήθως εντός της εγγύησης που τη συνοδεύει.