Ο καθηγητής συμβουλεύει να αποφεύγουμε αυτήν τη συνήθεια και επισημαίνει απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία μας. Προειδοποιεί για συνήθειες που ίσως δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες, κάνοντας έμφαση στον σοβαρό κίνδυνο που συνδέεται με το καμένο τοστ.
Robert Thomas: Τα όσα ανέφερε για τα τοστ
«Αυτό συμβαίνει επειδή το ψήσιμο στη σχάρα ή το ψήσιμο αμυλούχων ή ζαχαρούχων τροφών (όπως το ψωμί) σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξικές ενώσεις που ονομάζονται ακρυλαμίδια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να ασκήσουν μεγάλη πίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα με την πάροδο του χρόνου», εξηγεί στην Daily Mail ο ειδικός και προσθέτει:
«Κατά κανόνα, όσο πιο σκούρα καφέ είναι τα τρόφιμα από το ψήσιμο, τόσο περισσότερα ακρυλαμίδια περιέχουν».
Για το λόγο αυτό, προειδοποίησε να μην τρώτε πολλά φαγητά στα κάρβουνα ή ψημένα αμυλούχακαθώς με την πάροδο του χρόνου, η επίδρασή τους μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη.
Άλλες επικίνδυνες συνήθειες
Ακόμα κι αν δεν τρώτε καμένο τοστ, μπορεί να σας αρέσει μια απολαυστική μαρμελάδα στο ψημένο ψωμί του τοστ κάθε πρωί, αλλά αυτό πρέπει επίσης να σταματήσει, σύμφωνα με τον καθηγητή. Η ζάχαρη συνδέεται άμεσα με την αύξηση του κινδύνου καρκίνου, γι’ αυτό προτείνει να την αντικαταστήσετε με αβοκάντο, το οποίο είναι γεμάτο με υγιή λίπη, αλλά και πιο χορταστικό.
Μια άλλη απλή αλλά ζωτικής σημασίας συμβουλή που μοιράστηκε ο Δρ. Thomas είναι να φροντίζετε να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε βράδυ. Είπε ότι περισσότερες από 60 παγκόσμιες μελέτες έχουν συνδέσει την κακή οδοντική υγιεινή με τον καρκίνο του στόματος και του λαιμού.
Δύο ακόμη πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το DNA που βρίσκεται στις κοιλότητες υπάρχει επίσης στα γονίδια του καρκίνου του εντέρου, αλλά όχι στα φυσιολογικά.
Είπε επίσης ότι παρά τον φόβο μας για την έκθεση στον ήλιο, το ηλιακό φως είναι κάτι που χρειαζόμαστε πραγματικά, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών, του προστάτη, του εντέρου, ακόμη και του δέρματος.
Παρόλο που πρέπει πάντα να προσέχετε να μην καείτε, το σώμα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D που παίρνουμε από τον ήλιο, για να επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου και να καθυστερήσει την εξάπλωσή του.
Επεσήμανε μια μελέτη ατόμων με μελάνωμα στα οποία είχαν πει να αποφεύγουν τον ήλιο. Όσοι αγνόησαν τη συμβουλή διαπιστώθηκε ότι είχαν μικρότερο κίνδυνο εξάπλωσης της νόσου σε άλλα μέρη του σώματος.
Με τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία ότι ένας στους δύο ανθρώπους θα νοσήσει από καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή του, είναι ζωτικής σημασίας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατευτούμε από τη θανατηφόρα ασθένεια.
Καταληκτικά, ο καθηγητής ανέφερε ότι ενώ η γενετική αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών, οι επιλογές του τρόπου ζωής μας μπορούν επίσης να έχουν τεράστιο αντίκτυπο όχι μόνο στη μείωση του κινδύνου αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας αντεπιτίθεται εάν αρρωστήσουμε.
enimerotiko.gr