Βιομηχανία και επαγγελματικά ταμεία
Όπως σημείωσε ο υπουργός, «το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στη βιομηχανία να δουλεύει και τα Σάββατα και τις Κυριακές με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους, σε συμφωνία πάντα με τον εργαζόμενο. Θεσπίζει τη δυνατότητα του πολλαπλού εργοδότη. Θεσπίζει τους ορισμένους χρόνους ωραρίου με ελάχιστο χρόνο απασχόλησης στους on call εργαζομένους και διάφορες άλλες καινοτομίες που η πλήρης εφαρμογή τους, όπως θα γίνει σε λίγες εβδομάδες, θα αλλάξει τελείως το τοπίο στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και υπέρ των εργαζομένων και υπέρ των εργοδοτών».
Όπως τόνισε ο υπουργός Εργασίας στόχος της κυβέρνησης παραμένει «να πέσει η ανεργία κάτω από το 10% και ει δυνατόν να φτάσει στους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στο δεύτερο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Είπε συγκεκριμένα:
«Αύριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα έχουμε σε δημόσια διαβούλευση το δεύτερο μας νομοσχέδιο που αφορά στο θεσμικό πλαίσιο των επαγγελματικών ταμείων, αλλά και μια σειρά άλλων ρυθμίσεων που αφορούν στη ΔΥΠΑ, στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας, στη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων, στη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών στον ΕΦΚΑ κλπ, που θα δώσουν επίσης διέξοδο σε πάρα πολλούς ανθρώπους για να βρουν λύση στα προβλήματά τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το νομοσχέδιό μας θα ψηφιστεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου».
Εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες
«Η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες είναι υπέρ των εργαζομένων, για όσους το επιλέξουν, διότι τα επιπλέον ένσημα που θα πληρώνουν θα προσμετρούνται σε μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι «θα παίρνουν υψηλότερη σύνταξη στο τέλος του εργασιακού τους βίου». «Αυτό είναι εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων προς το ασφαλιστικό σκέλος, είναι υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, είναι υπέρ της ελληνικής οικονομίας, είναι υπέρ του υγειούς ανταγωνισμού», πρόσθεσε.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Στη συνέχεια ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε διεξοδικά στα οφέλη της ψηφιακής κάρτας εργασίας που σε βιομηχανία και λιανεμπόριο ξεκινά από 1/1/2024.
«Σχετικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, θα σας μεταφέρω την εμπειρία που είχα ως Υπουργός Ανάπτυξης. Όταν το Υπουργείο Εργασίας την εφήρμοσε τότε πιλοτικά στα σούπερ μάρκετ και στις τράπεζες – περίπου 350.000 εργαζόμενοι κάνουν χρήση ψηφιακής κάρτας εδώ και περίπου ένα χρόνο-, υπήρξε μεγάλη ανησυχία.
Φοβόντουσαν ό,τι είχε να κάνει με την καθημερινή εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας: το τι θα γίνεται αν κάνουν λάθος οι εργαζόμενοι, αν χτυπάνε λάθος την κάρτα, αν δεν τη χτυπάνε στην ώρα τους, αν τη χτυπάνε καταχρηστικά. Ο καθένας είχε τις δόκιμες ανησυχίες του. Σήμερα η κάρτα στα σούπερ μάρκετ δουλεύει πάρα πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο θα εφαρμόσουμε την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας από 1/1/2024 στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Θα υπάρχει μία περίοδος χάριτος, περίπου τρεις μήνες για να δούμε στην πράξη πως δουλεύει, αφού θα έχουμε εκδώσει προηγουμένως τους οδηγούς για τη βιομηχανία και τους οδηγούς για το λιανικό εμπόριο. Εάν δεν δουλεύει κάτι σωστά θα είμαστε από πάνω για να το διορθώσουμε αμέσως, σε συνεργασία και με τους εργοδότες και με τους εργαζόμενους. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θα είναι το απόλυτο όπλο στα χέρια του εργαζόμενου για να πολεμήσουμε την υποδηλωμένη εργασία».
«Σήμερα έχουμε πολεμήσει σε έναν σημαντικό βαθμό την αδήλωτη εργασία και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ δούλεψε. Έχει όμως μεταφερθεί ένας μεγάλος όγκος από την αδήλωτη στην υποδηλωμένη εργασία και αυτό είναι ζημιά και για τον εργαζόμενο, είναι ζημιά και για τον ΕΦΚΑ. Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας αυτό θα τελειώσει, διότι πλέον θα είναι πολύ εύκολος ο έλεγχος από την Επιθεώρηση Εργασίας για την υποδηλωμένη. Με τη χρήση της τεχνολογίας, μία νέα εποχή θα ανατείλει στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, που τελικά θα είναι προς όφελος όλων».
Ολόκληρη η συζήτηση στο ακόλουθο link:
ΟΤ