Αλήθεια πόσοι από εσάς έχετε δει τις παραπάνω εικόνες; Τι απεικονίζουν; Που έχουν τραβηχτεί; Και όμως έχουν τραβηχτεί στην Κιβωτό Γρεβενών πριν από καμιά δεκαριά χρόνια και απεικονίζουν τις εγκαταστάσεις που είχαν στηθεί στις Ιαματικές πηγές Κιβωτού Γρεβενών και τις πισίνες. Ναι και όμως η περιοχή μας έχει και Ιαματικές πηγές…
Η Κιβωτός είναι ένα από τα ζωντανά χωριά των Γρεβενών με δραστήριο Σύλλογο και με ωραία μαγαζιά εστίασης για καφέ, ποτό και φαγητό…
Έχω ξαναφερθεί στον Τουριστικό άξονα Ταξιαρχής-Μηλιά-Κιβωτός-Άγιος Γεώργιος-Κληματάκι-Αηδόνια που τέμνει την Εγνατία οδό στον Κόμβο Ταξιάρχη 10 λεπτά μόλις από τα Γρεβενά. Είναι μία διαδρομή που αξίζει κανείς να κάνει. Πιστέψτε με…
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθώ τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο κ. Ταταρίδη να αναφέρεται τακτικά στη μεταφορά του Μουσείου Μηλιάς στα Γρεβενά. Διαφωνώ με αυτή τη σκέψη και προκειμένου να γίνει μία εποικοδομητική συζήτηση με επιχειρήματα και προτάσεις θα καταθέσω κάποιες σκέψεις μου -προτάσεις. Έχουμε λοιπόν:
1) Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο να αναδειχθεί και ο χώρος των ανασκαφών στη Μηλιά και να είναι επισκέψιμος.
2) Με δεδομένο ότι στον Ταξιάρχη Γρεβενών έχουν αρχίσει οι εργασίες συντήρησης στη Μονή Ταξιαρχών θα πρέπει να γίνουν ενέργειες αξιοποίησης και ανάδειξης για τα Ιαματικά Λουτρά Κιβωτού, για το πέτρινο γεφύρι στην Κιβωτό, για το Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Γεωργίου, για το προσκυνηματικό Ναό του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, για το συνεταιρισμό παραδοσιακών ζυμαρικών στον Άγιο Γεώργιο κλπ.
3) Τα Γρεβενά δεν έχουν ανάγκη να μεταφερθούν τα απολιθώματα της Μηλιάς εκεί κάτι το οποίο θα κοστίσει για νέες μελέτες και αφήνοντας αναξιοποίητο τον νυν χώρο στη Μηλιά για τον οποίο έχει γίνει μελέτη και έχουν δαπανηθεί ένα σωρό χρήματα. Μπορεί κάλλιστα να στηθεί ένα χώρος έκθεσης ομοιωμάτων πιστών αντιγράφων σε φυσικό μέγεθος των ζώων που έχουν βρεθεί στη Μηλιά. Αυτό θα λειτουργήσει επικουρικά στο Μουσείο Μηλιάς και θα δώσει νέα δυναμική και στην πόλη των Γρεβενών αλλά και στην παραπάνω διαδρομή. Αυτό πιστεύω ότι γίνεται πιο άμεσα απ’ ότι αν γίνουν εκ νέου μελέτες για μουσειακό χώρο απολιθωμάτων.
4) Αυτή τη στιγμή πλήττεται περισσότερο η ύπαιθρος των Γρεβενών. Είναι γενική παραδοχή και μάλιστα και του νεοκλεγέντα Δημάρχου ότι τα χωριά των Γρεβενών ερημώνουν, και οι νέοι ωθούνται είτε μακριά από το νομό είτε στην πόλη των Γρεβενών. Αλήθεια κύριε Ταταρίδη κάνατε μία έρευνα αγοράς για μίσθωση σπιτιού τριών υπνοδωματίων στα Γρεβενά; Αν θέλουμε να κρατήσουμε κόσμο στα χωριά μας δεν παίρνουμε υποδομές, ενισχύουμε όσες έχουν απομείνει και προσθέτουμε.
5) Η προσπάθεια κάθε κοινοτάρχη να διατηρήσει την κοινότητα του έστω σε μία καλή κατάσταση είναι πλέον γολγοθάς-όσοι είμαστε από χωριά το βλέπουμε. Καλό θα ήταν η νέα Δημοτική αρχή να σκύψει και πάνω από τα προβλήματα των χωριών και να ενισχύσει τις υποδομές, όσες έχουν μείνει εκεί και όχι να σκεφτόμαστε ότι Γρεβενά είναι μόνο η πόλη των Γρεβενών. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι ο Δήμος Γρεβενών είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη χώρα και να κλείνουμε περιφερειακές υπηρεσίες και δομές και να τις μεταφέρουμε στα Γρεβενά. Κλείσανε οι κοινότητες με του γραμματείς, κλείσανε τα νηπιαγωγεία, κλείσανε τα δημοτικά σχολεία, κλείσανε τα ταχυδρομεία, κλείσανε οι αστυνομικοί σταθμοί… Μήπως ακολουθεί και κάτι άλλο που θέλετε να κλείσει στη περιφέρεια κύριε Ταταρίδη;
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν: Ενίσχυση της περιφέρειας των Γρεβενών. Ενίσχυση των δομών – όσων έχουν απομείνει. Ίδρυση και νέων όπου είναι δυνατόν,όπως π.χ. παιδικών σταθμών. Ενίσχυση των κοινοταρχών και των τοπικών Συλλόγων.
Κλωνάρας Θεόδωρος
συγγραφέας του βιβλίου
“Πνευματικά Ήρωνος Αλεξανδρέως’’